Wat zijn de beste Brunello oogstjaren? en in welke periode kunt optimaal genieten van uw fantastische Brunello? Wij helpen u graag met een uitgebreid overzicht. De kwaliteit en het drinkvenster variëren per oogstjaar, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. Hieronder volgt een overzicht van de oogstjaren van Brunello di Montalcino vanaf 2000, met beoordelingen en drinkvensters. De beoordelingen wat betreft de kwaliteit van de oogstjaren komen uit de Gambero Rosso.

2000

Beoordeling: 3 sterren - goed, zeer goed
Kenmerken: Warm jaar, wijnen met rijpe tannines en zachtere structuur.
Beste drinkvenster: 2010-2025

2001

Beoordeling: 5 sterren - uitmuntend
Kenmerken: Klassiek jaar, wijnen met structuur, balans en veel bewaarpotentieel.
Beste drinkvenster: 2013-2035

2002

Beoordeling: 2 sterren - matig
Kenmerken: Moeilijk jaar door zware regenval, wijnen zijn lichter en minder complex.
Beste drinkvenster: 2008-2020

2003

Beoordeling: 3 sterren - goed, zeer goed
Kenmerken: Zeer warm jaar, wijnen zijn vol en rijp, maar missen wat zuurgraad.
Beste drinkvenster: 2012-2025

2004

Beoordeling: 4 sterren - Zeer goed
Kenmerken: Koudere, regelmatige groeiomstandigheden, wijnen met een goede balans tussen zuren en tannines.
Beste drinkvenster: 2015-2038

2005

Beoordeling: 3 sterren - Goed zeer goed

Kenmerken: Wisselvallig weer leidde tot wijnen met een zachtere structuur, maar nog steeds elegant.
Beste drinkvenster: 2014-2030

2006

Beoordeling: 4 sterren - Zeer goed
Kenmerken: Warmer jaar, krachtige, tanninerijke wijnen met lang bewaarpotentieel.
Beste drinkvenster: 2016-2040

2007

Beoordeling: 4 sterren - Zeer goed
Kenmerken: Warmer jaar, maar de wijnen zijn toegankelijker met zachtere tannines dan 2006.
Beste drinkvenster: 2015-2035

2008

Beoordeling: 3 sterren - Goed zeer goed 
Kenmerken: Koeler jaar, wijnen met elegantie en finesse, maar iets minder krachtig.
Beste drinkvenster: 2016-2032

2009

Beoordeling: 2 sterren+ - Matig/Goed
Kenmerken: Warm jaar, wijnen zijn fruitiger, zachter en toegankelijker.
Beste drinkvenster: 2017-2030

2010

Beoordeling: 5 sterren - Uitmuntend
Kenmerken: Klassiek jaar, perfect rijpingsseizoen, wijnen met diepte, structuur en veel bewaarpotentieel.
Beste drinkvenster: 2020-2045

2011

Beoordeling: 4 sterren - Zeer goed
Kenmerken: Warm jaar, wijnen zijn iets rijper en voller, maar missen de elegantie van 2010.
Beste drinkvenster: 2018-2033

2012

Beoordeling: 3 sterren - Goed tot zeer goed
Kenmerken: Warm jaar, wijnen met geconcentreerd fruit en goede tanninestructuur.
Beste drinkvenster: 2019-2035

2013

Beoordeling: 5 sterren - Uitmuntend
Kenmerken: Klassiek jaar, wijnen met frisheid, elegantie en veel diepte.
Beste drinkvenster: 2021-2040

2014

Beoordeling: 2 sterren - Matig
Kenmerken: Nat en moeilijk jaar, de wijnen zijn lichter en hebben een korter bewaarpotentieel.
Beste drinkvenster: 2018-2028

2015

Beoordeling: 4 sterren - Zeer Goed
Kenmerken: Warm jaar, maar met voldoende neerslag om de frisheid te behouden. Krachtige en rijke wijnen.
Beste drinkvenster: 2023-2040

2016

Beoordeling: 5 sterren - Uitmuntend
Kenmerken: Ideale omstandigheden, perfect uitgebalanceerde wijnen met veel bewaarpotentieel.
Beste drinkvenster: 2025-2045

2017

Beoordeling: 2 sterren + - Goed
Kenmerken: Zeer warm jaar, wat resulteerde in vollere en rijpere wijnen, minder elegant dan 2016.
Beste drinkvenster: 2023-2035

2018

Beoordeling: 3 sterren - Goed tot zeer goed
Kenmerken: Wisselvallig jaar, maar getalenteerde wijnmakers produceerden gebalanceerde en elegante wijnen.
Beste drinkvenster: 2024-2038

2019

Beoordeling: 5 sterren - Uitmuntend
Kenmerken: Klassiek jaar met evenwichtige rijpingsomstandigheden, wijnen met structuur en diepte.
Beste drinkvenster: 2026-2045

2020

Beoordeling: 5 sterren oogstjaar - zeer goed
Kenmerken: Warmer jaar, wijnen met rijp fruit en zachte tannines. De wijnen zullen hierdoor eerder op dronk zijn.
Beste drinkvenster: 2026-2040

De allermooiste Brunello's komen uiteraard uit de 5 sterren oogstjaren zoals 2001, 2010, 2013, 2016 en 2019. Uit ervaring weten wij dat ook de wijnen uit de 4 sterren prachtige Brunello's zijn gemaakt. De oogstjaren 2004, 2006, 2007, 2011 en 2015 zijn ook veel gezochte oogstjaren bij Brunello di Montalcino liefhebbers. Bij de 3 sterren oogstjaren 2000, 2003, 2005, 2008, 2012 en 2018 zijn de ook de Brunello's van de  producenten, die echt mooie Brunello's maken ook zeker een aanrader. Ook in deze oogstjaren kregen vele Brunello's nog heel mooie scores van de wijnjournalisten.  

Ons drinkadvies om optimaal van uw Brunello te genieten. Decanteer de wijn, of nog beter open d fles 4 tot 8 uur van te voren en schenk een klein beetje wijn uit de fles. Zo heeft de wijn de tijd om zich rustig open te stellen en de prachtige geuren en smaken aan de drinker te geven. Drink de wijn op maximaal 18C, kamer temperatuur van 21C is echt te warm. En een Brunello is een "eetwijn", eet bij de wijn een moois stuk vlees, vleeswaren, of pittige, harde kazen.

Ontdek hier onze Brunello's di Montalcino

Salute!